Sâmbătă, de Ziua Internațională a Francofoniei, am participat la webinarul cu tema Rolul artelor în dezvoltarea personalității creative, un eveniment care a dat startul Decadei Artelor, organizată de IPLT „Natalia Dadiani” în perioada 20-29 martie curent.
Împreună cu dna Liliana Panfilov, cu maiești în artă, profesori și elevi – în total 100 de participanți –, am discutat despre fericirea ce ia naștere la intersecția dintre artă și educație.
Am avut o mică intervenție la tema webinarului și m-am bucurat să văd un număr atât de mare de tineri pasionați de lectură, literatură, muzică, coregrafie, teatru și alte forme artistice de exprimare a frumosului.
Educația este o artă, iar profesorul este un actor pe scena școlii, care realizează un act de modelare și de creație prin intermediul esteticului. Un Dascăl al sec. XXI colaborează cu elevii săi, le este prieten, iar în spatele acestei prietenii stă mereu un Artist care cultivă plăcerea (inter)acțiunii la clasă, atât în online cât și în offline. Un Artist desăvârșit, nu neapărat cel care știe aproape totul, ci mai ales cel care poate construi relații durabile cu copiii. Un pedagog al vremurilor noastre nu are frică să „spargă” tiparele obișnuitului și tradiționalului. El are curajul să iasă din zona de confort, să abordeze materiile și din alte puncte de vedere, într-o manieră inter- și transciplinară, să cultive deprinderi de gândire critică, să experimenteze noul și să țină mereu cont de latura afectivă a elevilor săi. Și aici intră în joc arta, a cărei menire este de a proiecta atitudini, emoții pozitive și a înlătura frustări, traume și fobii. Un cadru didactic căruia îi pasă de elevii săi întotdeauna va comunica cu ei și va dori să știe cum se simt pentru a iniția un demers prietenos și taumaturgic. Un profesor cu vocație niciodată nu se va gândi doar la stăpânirea disciplinei lui și la felul cum școlarul răspunde la lecție, ci îl va forma în primul rând pentru viață, ajutându-l să folosească cele învățate în mod independent și util.
Deși de mai mulți ani se tot dezbat subiecte legate de învățarea centrată pe elev, sistemul actual încă mai promovează competiția în rândurile profesorilor, acumularea de diplome, atestări, certificate și alte documente, contibuind astfel la consolidarea rutinii birocratice, în loc să încurajeze colaborarea pentru binele și performanța tinerilor.
Ghenadie Râbacov, profesor
IPLTR-F „Gh. Asachi”, Chișinău
Comments