La început... a fost doar o speranţă timidă, un vis fragil, ivite din pasiunea pentru artele plastice. Am început prin a ne dori un loc unde să putem fi noi înşine, creând şi redând imagini, forme, nuanţe, lumini şi umbre… Un loc în care talentul să fie descoperit şi şlefuit, sub privirea atentă a maestrului… Doream atunci un profil de arte plastice, unde copiii şi tinerii noştri să îşi poată pune în valoare darul.
Singura posibilitate a fost la acea dată apariţia unei asemenea specializări în cadrul unei alte instituţii de învăţământ. Anul 1994 devenea anul naşterii noastre; am fost cu bucurie martorii înfiinţării relativ concomitente a unei clase liceale de profil în cadrul Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu ” şi a unei clase de gimnaziu axate pe interesul acordat artelor plastice sub patronajul Scolii de Muzică.
Anul 1998 a marcat un alt moment important în biografia noastră: prima generaţie de viitori artişti plastici absolvea Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu ”. Drumul era de acum deschis întrucât, cu începere din 1995, s-a adăugat anual câte o clasă de profil celei care fusese prima întrupare a visului nostru.
Anul 1998 devenea şi semnul de carte al unei alte împliniri: înfiinţarea Liceului de Arte Plastice ”Corneliu Baba”, ca unitate şcolară de sine stătătoare, având conducere proprie şi un spaţiu care părea generos. De atunci, am fost mereu împreună pe drumul spre frumos. Pasiunea pentru artă adună, sub aceeaşi cupolă profesori şi elevi. Viitori pictori, sculptori, arhitecţi sau designeri, liceenii noştri sunt adolescenţi cu totul speciali: visători, creativi, inventivi, chiar dacă uneori nonconformişti.
Din anul 1998 au fost terminate lucrările de reabilitare la clădirea de pe B-dul Independenței, nr. 3-5. Aici şcoala dispune de un număr de săli de clasă amenajate în care se desfăşoară cursurile de cultură generală, alte săli amenajate pentru ateliere precum şi laborator de informatică dotat cu computere performante şi un server conectate la Internet.
În anul 2002 liceul a obţinut încă o clădire situată pe strada Dornei nr. 1. Din anul 2007 au început lucrările de reabilitare a corpurilor de clădire din această locaţie. Pe parcursul a peste 4 ani, în paralel cu lucrările de şantier aici s-au desfăşurat şi mare parte din atelierele de specialitate. Lucrările de reabilitare au fost finalizate, iar din semestrul al II-a al anului şcolar 2011-2012 clasele de liceu îşi desfăşoară şi orele de cultură generală în această locaţie.
Şcoala dispune de mijloace audio-vizuale moderne, videoproiectoare, softuri educaţionale, hărţi, planşe, mulaje, precum şi alte materiale didactice adecvate conţinutului procesului instructiv-educativ. Din luna mai 2006 a fost conectat la reţeaua Internet şi corpul de clădire situat pe strada Dornei la nr. 1. Acum ambele locaţii beneficiază de acoperire Wi-Fi, elevii şi profesorii pot accesa atât internetul cât şi resursele educative partajate în reţea.
Aşezaţi în faţa şevaletelor par a uita lumea… . Printre genele strânse ei privesc o alta lume. Cea filtrată de fantezia proprie vârstei… . O lume de imagini, forme, simboluri, nuanţe, lumini şi umbre ...
Autor: Laura Todoran, director, profesor de limba și literatura română, grad didactic unu.
Commenti