top of page
  • Writer's picturepanartstudio4

IPLTR-F „Gheorhge Asachi” instituția de învățământ cu cele mai vechi tradiții în RM


IPLT Gheorghe Asachi – Locul în care se-ntrunesc senilul și junețea

Liceul „Gheorghe Asachi” este una din cele mai importante elemente a învățământului din spațiul dintre Prut și Nistru, cel puțin pe două dimensiuni: dimensiunea istorică, fiind fondat în martie 1864 , anul acesta împlinind 157 de ani de activitate și pe dimensiunea umană, liceul are peste 10450 de absolvenți printre care se numără politicieni, cântăreți, compozitori, medici și antreprenori. Liceul în activitatea sa a dat țării personalități notorii în știință și cultură românească.

Fondat la 8 martie 1864 ca un gimnaziu privat de fete , Liceul „Gheorghe Asachi” urma sa să se transforme mai târziu în liceul care a dat Basarabiei numeroase personalități de valoare în învățământ , artă, literatură, știința, viață politică și administrativă a societății. În ultimii ani instituția s-a remarcat printr-o evidentă acomodare la cerințele învățământului modern fapt dovedit si de numeroasele diplome obținute pe parcursul ultimilor ani, în anul 2010, pentru promovarea valorilor naționale Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” i s-a conferit Ordinul de Onoare a Republicii Moldova . Situat in Municipiul Chișinău, strada București 64 Liceul „Gheorghe Asachi” este considerat unul dintre principalele instituții preuniversitare din Republica Moldova cu profil bilingv, cu studiere aprofundata a limbii franceze bilingv-real, umanistic, real. Liceul „Gheorghe Asachi” este singura instituție de învățământ preuniversitar care dispune de un drapel și stema, înregistrate la comisia de stat din Republica Moldova. Stema liceului este caracterizata de cele doua culori roșu si galben, de o acvila heraldica, de o coroana regala și un scut. Deviza cu litere de aur pe o panglica albastră „Salus in virtute decus!”(„ Mântuire e in virtute, demnitate și onoare”) este preluată din stema clasicului român Gheorghe Asachi. Drapelul este caracterizat de albul pânzei drapelului semnificând curățenia, inocența și înțelepciunea, de albastrul-azuriu, de steaua cu mai multe colțuri si de cununa de spini a lui Isus Hristos.

Instituția atât cat si elevii acesteia au dat dovadă ani la rând de curaj, sacrificiu, ambiție și profesionalism. Ne îngăduim sa fim optimiști pentru că o scoală de 157 de ani este o scoală matura, cu un imens potențial. Privim mereu înainte, venim cu idei noi însă suntem mândri, mândri că suntem Asachieni.

Autori: Ciochină Carmelita, Bîrsa Daniela

Coordonator: Râbacov Ghenadie























































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































82 views0 comments
bottom of page