top of page
Writer's picturepanartstudio4

DECADA ARTELOR, 2021



Motto: Frumosul va salva Lumea (Feodor Dostoevski)

În perioada 20-29 martie, 2021 în unstituția noastră s-a desfășurat un nou proiect educațional DECADA ARTELOR, ediția I. Scopul acestui proiect este asigurarea dezvolțării culturii generale a tinerei generații prin metodele eficiente ale educației non-formale și informale, ceea ce asigură „educarea deplină”.

Astfel, în fiecare zi a DECADEI ARTELOR s-au organizat diferite activități formativ-educative, oferindu-le tinerilor din instituție spațiu real de dezvoltare a competențelor individuale, platforme de automanifestare publică, asigurarea dreptului la libera exprimare și creativitate artistică.

În prima zi a lansării proiectului a fost organizat un webinar tematic Rolul Artelor în dezvoltarea creativității personale, online, utilizându-se platforma MEET (moderator Liliana Panfilov, director adjunct al instituției) la care au participat 101 persoane printre care profesorii Angelica Lisa, actriță ,Nadejda Topor, coregraf, Asea Scorpan, actriță, Tatiana Băcescu, actriță, Maestru în Artă, Valeriu Topor, coregraf, Maestru în Artă, Ștefan Rotaru, arhitect, precum și actorul Alexandru Dicusar (Teatrul fără nume) și profesorul IPLT „Gh. Asachi” Ghenadie Râbacov, care au apreciat înalt inițiativa de a pune pe punct de discuție educația prin Artă, au remdarcat rolul induscutabil al educației estetice pentru formarea/dezvoltarea personalității creative încă de la vârsta timpurie, din școală, iar Ghenadie Râbacov, a remarcat ulterior într-un articol amplu, despre faptul că Profesorul este un Artist pe scena școlii, deaceea rolul Artelor în manifestarea noastră de zi cu zi joacă un rol impunător.

Ziua II-a a fost dedicată creației literare, zi în care elevii au compus articole pentru revista școlară electronică ȘCOALA PRIETENILOR – un alt proiect transfrontalier, lansat de instituția noastră la 1 martie, 2021.

În cea de a III-a zi elevii, alături de profesorul de Artă plastică și decorativă Natalia Platonov au organizat un Master class de confecționare a decorațiunilor din materiale reciclabile. Expoziția lucrărilor elevilor va avea loc de Paște, online.

A IV-a zi a avut o reflecție impresionantă asupra celor peste 98 de participanți la work-shopul organizat de profesorii Nadejda și Valeriu Topor, deoarece s-au pus pe ordinea de zi Tehnicile de interpretare a Dansului Clasic și a celui Popular, tangențele dintre aceste două tipuri de dans de o importanță premordială, în Arta coregrafică.

A V-a zi a adunat iarăși un număr de 101 participanți, elevi, profesori din instituția noastră, care s-au unit în jurul Artei dramatice alături de regizorul Nicu Scorpan, la un work shop întitulat Reprospectivă în perspectiva Artei teatrale din Republica Moldova. Domnul regizor, un adevărat expert în domeniu, a prezentat un film documentar din lumea teatrală a RM istorii adevărate de la înființarea sa, anii 1924, până în prezent. Elevii au rămas cu adevărat impresionați de astualitatea artei dramatice în viața noastră, au cunoscut regizori, actori care au creat istoria teatrului din Republica Moldova.

A VI-a zi a fost dedicată Artelor plastice, zi coordonată de profesorul Elena Marițoi, a clarificat stilurile și tehnicele cele mai cunoscute ale artei imaginației și fanteziilor culorilor, dezvoltând, astfel gustul și simțul estetic prin intermediul paletei și a creioanelor multicolore.

A VII-a zi a fost organizată de iluștrii coregrafi ai Dansului Sportiv și Modern Eugeniu Castraveț, Natalia Ivanova și Cristina Boldescu, care au demonstrat, în cadrul work-shopului desfășurat pentru elevi, că Arta coregrafică moernă și sportivă este nu doar o formă de automanifestare a sentimentelor individuale, zborul înaripat al sufletului uman, dar și un mijloc eficient de menținere a sănătății, în cadrul antrenamentelor și repetițiilor exersate mereu.

A VIII-a zi a Decade Artelor i-a revenit din nou Artei dramatice, unde mai pui că tocmai la 27 martie este sărbătorită Ziua Mondială a Teatrului. De această dată profesorii de teatru Tatiana Băcescu, Asea Scorpan, Angelica Lisa și Liliana Panfilov au desfășurat pentru discipolii săi un concurs de recital artstic SUS CORTINA, care a s-a dovedit a fi unul inedit, cu 62 de elevi participanți cu un repertoriu inspirat și foarte sect. Elevii au primit diplome binemeritate, de care s-au bucurat nult și părinții acestora (reflecții prin likuri pe rețelele d socializare). Manifestarea cultural-artistică a fost încununată cu citirea unui MESAJ specific de Ziua Mondială a Teatrului, interpretat, rând pe rând de reprezentanții claselor cu profil teatral.

A IX-a zi a fost dedicată Artei muzicale, zi, în care elevilor li s-a propus să audieze muzică bună, de calitate.

A finalizat DECADA ARTELOR prin înscrierea articolelor elevilor și premierea online a participanților, nominalizare tuturor celor care au contribuit la desfășurarea activităților cultural-artistice și formativ-eductive ale decadei.

Toate aceste activități sporesc indiscutabil randamentul de cultură gnerală a elevilor, dezvoltă simțul și gustul estetic și, ca urmare, creează modele de creativitate artistică de calitate, individuală.

Liliana Panfilov, profesor,

director adjunct Educație Estetică

IPLT „Principesa Natalia Dadiani”

9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page