top of page
  • Writer's picturepanartstudio4

Natura-casa noastră



Tradițional, se organizează activități de salubrizare a teritoriului liceului. Și-n anul curent, IPLT ”Pr. N. Dadiani” a susținut lansarea Campaniei de salubrizare cu genericul „Curățenia generală de primăvară”, inițiată de Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Această acţiune şi-a luat startul în instituție în 09.04 și a durat până la 14.04.2021, având drept obiectiv implicarea activă a elevilor în acţiuni de ecologizare a mediului şi promovarea unui mod de viaţă sănătos.

În scopul organizării și desfășurării acțiunilor de salubrizare și amenajare a teritoriilor instituției și a celor adiacente, în liceu a fost instituită o comisie locală pentru organizarea și desfățurarea ,,Lunarului Ecologic de primăvară – 2021”. Pentru realizarea acțiunilor a fost elaborat un ordin și adus la cunoștință la ședința cadrelor didactice.

La aceste lucrări au participat elevii claselor a V-a ”A”, ”B”, ”C”, VI ”A”, ”B”, ”D”, ”E”, VII ”B”, ”C”, ”D”, ”E”, VIII ”A”, ”B”, ”C”, ”D”, IX „A”, ”B”, ”C”, ”D”, ”E”, X ”A”, X”B”, XI”A”, ”B”, XII ”B”, ”C”, însoțiți de diriginții Budu V., Cubani T., Platonova N., Cauia N., Carabadjac I., Jantuan T., Sopco T., Lungu V., Sturza R., Mașcauțan A., Turtureanu A., Boboc V., Obletsova V., Baerle I., Bordan V., Topor N., Razmerița V., Nastas L., Barbos L., Popescu E., Danu A., Gosic A., Țurcanu T.

Cei ce s-au implicat în Curățenia generală de primăvară s-au bucurat de faptul că și-au revăzut colegii, au comunicat, au explorat mediul înconjurător, satisfăcându-şi setea de cunoaştere, nevoia de joc şi mişcare, au admirat frumusețea naturii, au respirat aer curat.

Cu toate acestea s-a realizat un lucru enorm:

Ø s-a greblat, frunzele au fost îngropate;

Ø s-au săpat loturile ce aparțin liceulu;

Ø s-a adus în ordine și străduța din preajma teritoriului adiacent școlii.

Ø s-au curățat arbuștii și trandafirii;

Ø s-au semănat și plantat flori;

Ø s-au sădit copaci;

Ø s-au văruit bordururile și copacii din grădina liceului;

Ø s-a adus în ordine terenul sportiv al instituției.

Din fiecare clasă la curățenie au participat câte 5-9 elevi, care s-au implicat activ în procesul de desfășurare a campaniei, au demonstrat responsabilitate, poziție civică. N-au uitat și de faptul că suntem în pandemie, au respectat distanța socială, purtând corect masca de protecție.

Îngrijitorii auxiliari au curățat arborii, arbuștii și trandafirii, au semănat și plantat flori. Doar prin colaborare s-a reușit să facem lucruri frumoase.

De Ziua Pământului membrii Consiliului Elevilor i-a îndemnat pe colegi să se axeze pe combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și a schimbărilor climatice, să fie responsabili în protejarea mediului.

Informații/poze cu privire la activitățile elevilor din cadrul acestui bilunar au fost mediatizate pe pagina de Facebook, în grupul profesorilor și al diriginților de clasă.

Activitățile din cadrul Campaniei sunt reprezentative, deoarece formează, în mod constant și conștient, atitudini și deprinderi pentru un stil de viață sănătos și pentru protecția mediului, dezvoltă comportamente responsabile în rândul elevilor.

Toate acțiunile cu conținut ecologic, organizate în perioada dată, au avut drept scop de a cultiva respectul pentru mediul înconjurător, de a implica copiii și tinerii în generarea ideilor creative pentru protejarea mediului,de a-i antrena în activităţi practice, menite să contribuie la formarea unei atitudini pozitive faţă de natură.

Mulțumim tuturor celor care au reacționat pozitiv și s-au alăturat acțiunilor de salubrizare pentru a aduce schimbarea în zonele verzi ale liceului. Faptul că astăzi teritoriul instituției are un aspect frumos se datorează muncii dirigintelui, colaborarea cu părinții, elevii. Aceasta încă o data demonstrează că cei implicați nu sunt indiferenți și le pasă de aspectul instituției în care își fac studiile. Ocrotirea naturii este o datorie a fiecărui cetăţean. Fiecare poate să-şi aducă contribuţia în acest sens. Natura e frumoasă, dacă o păstrăm!

Autor: Zinaida Cerbușca, director adjunct pentru educație, IPLT ”Principesa Natalia Dadiani”.

10 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page