top of page
  • Writer's picturepanartstudio4

E la modă să fii sănătos!


Comportamentul inadvertent și consecințele lui.

Traficul de persoane; Exploatarea sexuală ș.a.

În orice societate, indiferent de nivelul de dezvoltare al acesteea, există riscuri, dar în măsuri diferite. Aceste riscuri sunt manifestate prin comportamentul inadvertent al anumitor membri ai societății, care nu numai practică, dar și promovează aceste vicii.

Principalele riscuri într-o comunitate sunt:

1. Drogurile

2. Alcoolul

3. Violența

4. Traficul de persoane

5. Fumatul

6. Exploatarea sexuală

Toate aceste riscuri au un caracter distrugător asupra societății, provocând pagube materiale și morale.

Două din cele mai grave pericole sunt traficul de persoane și exploatarea sexuală, două pericole ce încalcă drepturile fundamentale ale omului și ce pun viața acestuia în pericol, prin intermediul acelor cosecințe negative manifestate. Traficul de persoane este o încălcare a legii, care nu afectează doar victima, dar și întreaga societate, provocând traume psihologice și frică în rândurile celorlalți membri a societății, care pot deveni eventuale victime. Exploatarea sexuală nu afectează doar starea psihologică a victimei, dar și sănătatea acesteea, această infracțiune fiind una din cauzele îmbolnăvirilor cu bolile sexuale precum HIV/SIDA, BTS ș.a.

Aceste încălcări ale legii provoacă frică și neliniște în rândurile cetățenilor, și contribuie activ la dezbinarea societății.

Consider că una din soluții ar fi acceptarea adevărului și informarea corectă a cetățenilor. Mass-media are un rol vital în sănătatea publică a unei societăți. Dacă începem prin a spune adevărul și a fi solidari, șansele de a reduce nivelul infracțiunilor și a crimelor va crește considerabil, întrucât deși adevărul este uneori unul supărător, acesta are un efect profund și este de cele mai multe ori cheia spre schimbări și progres. Dacă am vorbi deschis despre aceste probleme, dacă am încuraja victimele acestor acte să vorbească și am solicita mai multă intervenție din partea autorităților, cu siguranță vom evolua.

O altă soluție este educarea membrilor societății încă din adolescență, perioadă în care de cele mai multe ori apare și se dezvoltă aprig comportamentul inadvertent, întru prevenirea acestor acte. O societate bine educată, este o societate în siguranță.

Întrucât obiectivele principale ale acestor acte sunt resursele materiale, cred că o altă soluție ar fi îmbunătățirea condițiilor de trai, asigurarea cu locuri de muncă, participarea activă în cadrul societății.

Identificarea primelor semne ale comportamentului inadvertent încă din adolescență prin consultarea psihologului este o altă soluție. Aducând acești adolescenți pe calea cea bună nu doar salvăm viața posibilelor victime, dar și viața adolescenților.

În cazul în care simțiți pericolul de a fi abuzați, există posibilitatea de a apela la specialiștii care pot consulta tinerii dependenți de alcool, de droguri și de tutun și care vă pot veni în ajutor:

1. Asistenți sociali

2. Consilieri juridici

3. Psiholog

4. Psihiatru

5. Polițist

6. Narcolog

7. Sexolog

Dar, nu uitați totuși, că modul sănătos de viață este absolut benefic tinerilor.

Autor: Sărăteanu Nicoleta, elevă clasa IX

IPLT „Principesa Natalia Dadiani”

Coordonator: Tatiana Jantuan, profesor Educație civică și dezvoltare personală



16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page