2020 părea a fi un an bun, unul oarecare, cu soare, speranță, așteptări... Soarta, însă, nu fu de partea noastră, ceea ce credeam a fi viroză ordinară, o răceală oarecare a devenit un coșmar pentru toți… Deodată toate statele Europei, în special Italia, Franța, Marea Britanie și Spania fu înfricoșate de un nou tip de virus, COVID 19, apărut inițial în China, dar care se extindea atât de rapid și masiv, peste tot în lume, încât medicii se lăsară surprinși și speriați. Însăși Statele Unite ale Americii au fost lovite atât de tare de Covid, încât la momentul în care scriu acest articol sunt deja 28.7 milioane de cazuri de contaminate și jumătate de milion de decese. În Republica Moldova sunt 188 de mii de cazuri de îmbolnăvire și peste 4000 de decese. Actualmente, la nivel mondial avem 115 milioane de cazuri de îmbolnăvire și 2.25 milioane de decese. Deși COVID-ul nu a omorât la fel de mulți oameni precum Ciuma, numărul de morți este comparabil cu numărul de civili polonezi non evrei ce fuseseră omorâți sub ocupația nazistă (1.8 milioane Acestea sunt doar efectele directe ale COVID-ului, iar aferent – economia mondială a slăbit major, pierderea a mii de slujbe, numărul de persoane fără adăpost a crescut mult, sărăcia și neliniștea străbat inimile multor care se gândesc cu îngrijorare la ziua de mâine…
Iar acum, vom trece la punctul principal, schimbările din viața de zi cu zi… Când a venit vestea despre o boală ce începuse în China și care nu este clar nici cum a apărut, nici cum se tratează, nici cum se transmite multă lume era nepăsătoare pentru ca: „Ce-avem noi cu liliecii din China, n-are cum să ajungă la noi!” sau: „E doar o răceala, va trece ca și toate celelalte viroze!” Repede aceste idei au fost spulberate, virusul nou muta atât de rapid dintr-o țară în alta, încât pe 13 martie, 2020 o a fost declarată carantina, care la doar câteva zile s-a dovedit a fi pandemie și care pentru studenți/elevi a ținut până la sfârșitul anului școlar. Când a fost anunțată carantina toți elevii s-au bucurat, dar aproape decurând ne-am dat seama de multiplele minusuri a învățatului online: când ești online ai mai multe lucruri cu care te poți distrage - să asculți muzică, să bei un ceai jumătate din lecție, să te joci în telefon (oricum nimeni nu te vede) și multe altele alte lucruri, care, inițial neînsemnate au dus la pierderea firului logic cu învățătura, pentru mulți elevi, astfel încât la primele teste, să ne dăm seama că așa nu mai merge. Al doilea mare minus a fost separarea, da, ne vedeam prin camere dar nu era la fel ca și cum a te-ai întâlni în persoană, a comunica, a socializa Lipsa socializării și comunicării reale a trezit chiar panică, în unele cazuri: multe persoane s-au închis în sine, altele se temeau să iasă, la plimbare, așa că, terenurile de joacă și localurile publice s-au închis, așa că oamenii se speriase de-a binelea. Ușor, ușor se sfârșise anul de studii, iar vara lucrurile se mai redreseseră.
În noul an școlar evenimentele se schimbară din nou. Original, toți credeam că o să ne întoarcem la școală de parcă nimic nu s-a întâmplat, mai devreme, unica diferență, apparent părea că pur și simplu trebuia să purtăm niște măști, fie de unică folosință, fie spălate și călcate și să ne ținem la distanță unul față de altul, și cam așa… Dar din nou soarta nu era de partea noastră… Am fost separați în 2 subgrupe, nu ne-am mai văzut toți colegii împreună de la începutul noului an de studii și asta a cauzat o problemă neașteptată - ne îndreptam în direcții diferite, uităm cum vorbesc real colegii noștri din celălalt subgrup, s-a creat o fisură între noi și frica mea e să nu ne trezim într-o lume paralelă, într-o a doua Moldova, așa cum cândva s-au creat două Moldove dintr-o Românie (atunci, însă, din alte motive, condiții și în altă formă, binecunoscuta istoric, de aceea sper să ne regăsim în pilda Germaniei, odată și o dată, atunci când toți s-au reunit nu s-au dispersat). Mi-aș dori să ne reunim și să ne continuăm viețile unul alături de celălalt cât de curând, să uităm, așa dar de trecutul negru și să ne gândim spre un viitor luminos.
Deși carantina a cauzat mult rău, ea este necesara. Iar următorul paragraf dedic persoanelor ce ignoră regulile și spun că totul e un fals, că nu există nicio diferență între simpla răceală și noul virus, e destul să mâncăm ceapă și usturoi și vom trece peste toate și că cineva încearcă să ne „spele” mințile, inducându-ne într-un mod intenționat spre panică, iar purtatul măștilor nu dă nimic bun, dimpotrivă, are scop să ne îmbolnăvească (prin faptul că nu se oxigenează suficient creierul, etc)… O să încerc să rămân cât de explicit posibil dar în așa situații vă rog să mă scuzați, dar nu înțeleg cu cine „luptați” și ce scop urmăriți de fapt, cei care nu credeți în COVID și metodele de protecție. Înțeleg, purtarea măștii e un lucru incomod, e cald, e sufocant, dar toată lumea civilizată o poartă și nimeni nu se plânge, dacă oricum nu este o metodă de protecție mai bună și tot nu putem ieși din impas. Am ajuns la situația, când zilnic se îmbolnăvesc peste 1700 persoane, numărul de decese este în continuă creștere și nu îți mai poți da seama dacă ești sănătos ori ba, căci umărul de teste gratuite efectuat zilnic nu acoperă nici pe departe cererea, profesorii și elevii nu au fost testați în scop preventiv niciodată, ci doar după apariția simptomelor. În drum spre școală și de la școală traversăm multiple pericole, atunci când călătorim în transportul public supraaglomerat mereu, în clasă ne luăm cu joaca și nu respectăm distanța socială, iar în jur majoritatea poartă masca doar superficial, sub nas, sau și mai și – deloc. Dacă nu-ți pasă de alții, nu cauți să-i protejezi pe cei din jur (colegii, profesorii, părinții acasă), protejează-te cel puțin pe tine, căci inițial spunându-se că boala data este doar pentru persoanele de vârsta a III-a și persoanele cu boli cornice, actualmente se dovedește că noul stam atacă și tinerii și copiii pe aceeași măsură.
Iar acum ultima parte, dacă ești de părere că elevii trebuie neapărat să se ducă la școală chiar pe timp de pandemie, atunci, dați-mi un argument logic, lucrat, prezentați-l în dovezi clare, motivate și demonstrate în practică. Până una alta eu oricum sunt de părere: școala trebuie să fie închise, temporar, să facem studiile la distanță, căci cine are a învăța învață oricum, iar în cazul că se îmbolnăvesc în continuare profesorii, neprotejați cu nimic, mâne-poimâine nu va avea cine să ne predea nici la online. Argumentul că nu am pățit nimic așa a fost până acum și era mai bine, - nu merge. Spitalele sunt pline full, umplute până la refuz, ambulanțele fac cozi ore în șir la triajul bolnavilor duși spre centrele COVID, vaccine nu avem (așteptăm pomană din România sau de unde ne-o mai da), spitalele are insuficiență de personal medical, echipaj tehnic nu este suficient, și - cireașa de pe tort - mulți ascund că sunt bolnavi și în loc să stea în autoizolare după un test pozitiv, se plimbă de colo-colo, ca, vezi tu, nu are nimic și se simte ok, în loc să ne tratăm cu medicamente (care sunt foarte costisitoare și nu prea avem bani să le procurăm) mâncăm ceapă și usturoi, antibiotic „natural” (care poate o fi el bun, așa, de-o vorbă, dar în cazul dat treaba e mult mai serioasă), măștile schimbate o dată în lună și asta în cazuri bune, în loc să le schimbăm regulat (una la2 ore), sau, și mai și, în general nu le purtăm, sau dacă le punem, apoi sub nas, căci ne „înădușim”- OAMENI BUNI, ce-i asta? Gândiți-vă logic: experții de la minister spun să trecem la studii la distanță, profesorii spun că e bine să se studieze online, chiar și elevii, mai „duși de cap”, spun că ar putea fi închise temporar școlile, iar unii părinți - NU, sa le țină deschise căci nu au cu cine lăsa odraslele! Chiar dacă călătorim în transportul supraaglomerat? Chiar dacă copii nu poartă măști și nu respectă distanța socială? Chiar dacă nu mai avem locuri în spital? Sunteți adulți, dați-vă seama despre ce vorbiți. Aveți grijă de sănătatea noastră, a copiilor și a celor din jur.
Și mai aud și eu câte o prostioară „cap de top”, din când in când, cum că Bill Gates e de vină, cu antenele și cip-urile lui, sau că a fost creat COVID-ul ca să ne impună la vaccine, ca să ne controleze mințile... vă dați seama cât de ridicoli sunați? Înțeleg, carantina și autoizolarea poate v-a scos puțin din minți, dar cea ce spuneți e echivalent cu „Secetele sunt create de companiile ce vând sticle cu ape ca să facă mai mulți bani”… În concluzie, pandemia e grea, iar regulile ce au fost puse să ne protejeze sunt ignorate din cauza că nu sunt convenabile, nu prea suntem deprinși cu regulile și regulamentele, dar sistemul medical e prea încărcat, puterile medicilor sunt pe sfârșite, vaccinarea derulează cam greu… Lume, să nu credeți că niște ceapă, usturoi și o plimbare la aer curat sunt răspunsul la COVID. N-ascultați brașoave cu Bill Gates care, cică are ceva cu asta, sau că vaccinul controlează mintea. E nevoie să ne protejăm, e nevoie să ne vaccinăm, când va veni timpul, e nevoie să respectăm restricțiile și regulile și numai așa vom ieși din impas! Cu ceapă și usturoi nu trecem de pandemie.
Autor: Bogdan Calinin, elev, clasa a VI-a
Coordonator: Liliana Panfilov, profesor
IPLT „Principesa Natalia Dadiani”
Comments